reizen naar ontwikkelingslanden

Mijn eerste reis is naar Ethiopia geweest. Het bedrijf Sammy Export in Addis Ababa heft mijn hulp gevraagd om beter te leren patroontekenen

en naaien. Met behulp van Lutterloh heb ik ze uitgelgd hoe eenvoudig het is om de confectie maten te tekenen voor de klanten in hun shop .

Ze waren dolenthousiast! Van de stiffen zie ze zelf weven hebben we mooie tops en blouses gemaakt om te verkopen.

Next Design Addis Ababa Ethiopie

Nieuwe ontwerpmethode biedt Ethiopische vrouwen kans op onafhankelijkheid

 

Aandachtig luistert een nieuwe lichting studenten naar de inspiratiesessie van drie onlangs afgestudeerde modeontwerpers. De dertig voornamelijk vrouwelijke creatievelingen zijn muisstil als Sara Mohamed de zaal in beent en het stokje van de jonge designers overneemt. De krachtige eigenaresse van mode-instituut Next Design, barst van de energie en zweept het klaslokaal nog eens op met een paar motiverende woorden. 

 

Fré, eind vorig jaar afgestudeerd en de beste uit haar klas, staat op de gang en schuift haar ontzag voor Sara niet onder stoelen of banken. ‘Sara is een inspiratie en een grote naam in de Ethiopische modewereld.’ Trots laat de nieuwbakken onderneemster haar laatste designs zien. Van prachtige bruidsjurken tot kleurrijke tassen, Fré ontwerpt het allemaal. Ondanks haar talent, legt ze uit dat het ondernemerschap een uitdaging voor haar blijft. ‘Daarom organiseren we elke woensdag een inloop dag,’ verklaart Sara terwijl ze achter haar bureau plaatsneemt. ‘Daar kunnen Fré en andere afgestudeerden terecht met al hun vragen over het starten van een onderneming.’

 

Het wordt snel duidelijk dat Sara ook ambities heeft buiten de modewereld. De directrice van het instituut heeft zichzelf als doel gesteld om zoveel mogelijk vrouwen zelfvoorzienend de Ethiopische maatschappij in te sturen. ‘Ik wil dat vrouwen hun huis uitgaan en onafhankelijk zijn, want helaas staat de Ethiopische man niet bekend om zijn vrouwvriendelijkheid.’ Met haar onderneming zet Sara deze woorden om in daden door voor elke betalende student, ook een minderbedeelde vrouw tot de opleiding toe te laten die geen studiegeld hoeft te betalen.

 

Maar de onderneemster heeft meer plannen. Om met haar instituut nog meer meisjes en vrouwen te bereiken, ongeacht opleidingsniveau of financiële middelen, besluit ze om de hulp van PUM in te schakelen. Dit heeft ertoe geleid dat PUM-expert José Veldkamp (56) ondertussen al twee keer op adviesmissie naar Ethiopië is geweest om het mode-instituut een kwaliteitsimpuls te geven en de opleiding toegankelijker te maken voor vrouwen uit alle lagen van de samenleving. Zo introduceert José gedurende haar eerste bezoek de Lutterloh-methode. De uit Duitsland afkomstige ontwerpmethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van een overzichtelijk handboek en meetlint, behoeft weinig wiskundige kennis en vereenvoudigd de wijze waarop kleding in alle vormen en maten ontworpen kan worden.

 

Terwijl Fré en haar klasgenoten voordoen hoe een rok volgens de Lutterloh-methode wordt ontworpen, wijdt Sara verder uit over de simpele ontwerpwijze, die volgens haar kan bijdragen aan de werkgelegenheid en een sterkere positie van vrouwen in Ethiopië. Want al snel na PUM’s eerste adviesmissie merkt de Ethiopische ontwerpster dat Next Design een laagdrempelige opleiding in huis heeft gehaald die nóg meer ambitieuze vrouwen een kans op onafhankelijkheid biedt. ‘Met behulp van de Lutterloh-methode kunnen we vrouwen in drie maanden de basisbeginselen van het ontwerpen bijbrengen, terwijl dat bij de reguliere werkwijze zeker een jaar kost.’

 

De daaropvolgende adviesmissie besluiten Sara en PUM-expert José daarom een bezoek aan het Ministerie van Onderwijs te brengen, om de Ethiopische bestuurders te overtuigen van de nieuwe tekenmethode. Het Ministerie reageert positief en is bereid om samen met Sara het Lutterloh-patroontekenen bij alle ontwerpscholen in het land te introduceren. José gaat haar daar tijdens een derde adviesmissie bij helpen, door de nieuwe methode aan meer dan honderd designonderwijzers uit te leggen. ‘In juli sluiten we inderdaad de deuren voor een maand en komen onderwijzers van ongeveer twintig modescholen uit alle hoeken van het land naar Addis Abeba om de nieuwe ontwerpmethode te leren,’ bevestigt Sara. Vervolgens is het de bedoeling dat de Lutterloh-methode onderdeel wordt van het curriculum in alle designinstituten van het land.

 

Terwijl Sara tot slot nog maar eens benadrukt hoeveel vrouwen en meisjes via deze weg geholpen worden om zelfvoorzienend te worden, leggen Fré en haar voormalige klasgenoten de laatste hand aan het ontwerp van hun rok. Voor hen is de toegankelijke methode misschien niet zo uitdagend, maar ze zijn ervan overtuigd dat veel van hun generatiegenoten veel profijt gaan hebben van de Lutterloh-methode die via PUM’s adviseur, José, kwam overwaaien.

 

Tassen ontwerpster Meron Seid in Addis Ababa

Van 16 maart tot 31 maart ben ik bij 1 van de beroemste tassen ontwerpers in Ethiopie Meron Seid, Leather Exotica. 

Mijn hulp is ingeroepen omdat ze ook met het prachtige leer leren jassen wil gaan ontwerpen. Ik heb ze leren tekenen , uiteraard met Lutterloh, en geholpen met de volgorde van naaien en de afwerking. Hiervoor heb ik wat producten meegenomen vanuit Nederland. 

Video volgt.

Op de pagina " tassen" bij "MEER" vind je meer van haar producten. Die kun je ook bestellen via het contact formulier.