Raderbladen?

RADERBLADEN, we kennen ze allemaal. Noodzakelijk om te gebruiken om patronen te maken als je beginner of gevorderde naaister bent. Of toch niet?
 
Laten we eens naar die raderbladen kijken... Of laat ik liever zeggen naar de radervakbladen. Burda, Knip, Simplicity of Victor la Maison. Ik ben opgegroeid met de Burda, Marion en de Voque was mijn lievelingsblad. Omdat ik niet anders wist, ook.
 
Blad A ,B,C of D soms een E.. nummers zoeken, je confectie maat zoeken ( welke confectie maat heb ik eigenlijk) en je ogen peinigen om voor jou het juiste patroon te vinden. Dan eerst dikke lijnen op je patroon en dan overtrekken. (lees verder)
 
En ja.. hoe moet het dan in elkaar? OOHH Naaiomschrijving... lezen , nog eens lezen.. Ik snap het. Oh nee toch niet..Het is dat ik naaien zo leuk vond al vanaf dat ik een jaar of 8 was. Mijn moeder als goede leermeester gaf me natuurlijk al de uitgeknipte patroontjes want anders was ik er toch echt acuut mee gestopt denk ik.
 
Maar ik ben een doorzetter, altijd al geweest. Mijn moeder tikte mij geregeld op de vingers. Netter moest ik worden ... ( dat kwam helaas toch pas later) maar het lukte! Mijn eigen kleding!! YEEAAHH!! Maar , en dat is toch wel jammer, paste het nooit goed met die confectie maten. Ik heb lange armen en lange benen. Ook nog eens een lange rug. De taille lijn in de patronen zat altijd te hoog, en het mouw patroon altijd te kort blijkbaar.
 
Maar ik niet denken : LAAT IK HET PATROON EENS PASSEND MAKEN.. neeeee de in elkaar gestikte onderdelen maar weer uithalen, andere oplossingen bedenken. Het patroon aanpassen? Nee daar denk je niet aan. Ook mijn moeder vertelde dat niet.
 
 
 
En waarom eigenlijk niet? geen idee!
 
Dit herken je wel denk ik......
 
 
 
Tot ik 10 jaar geleden ( een beetje noodgedwongen omdat ik mijn eigen bedrijfje wilde starten met op maat gemaakte kleding voor anderen) eens bedacht, laat ik eens leren patroontekenen.
 
Zoeken op internet.. zie ik op een youtube filmpje het "Lutterloh patroonteken systeem" een model, punten zetten, punten verbinden, en dat op basis van je borstomvang en heupomvang in centimeters. En voila!! een passend patroon.. SUPER! Dacht ik...
 
Zit bij mijn eerste jurk ( vandaar instagram #hallojurkje) de taillelijn veel te hoog en mijn mouwen weer te kort...
 
Zoals altijd, gaat het mis, ligt de clou meestal bij jezelf. Laksheid! Ik wil te snel! Laat ik mijn andere maten eens opnemen dacht ik bij mezelf.
 
- hoe lang is mijn rug eigenlijk?
 
- hoe is de omtrek van mijn taille?
 
- hoe lang zijn mijn armen eigenlijk en die pols van mij is ook aardig breed en ik heb ook nog eens van die grote handen....
 
DUS, ik aan de slag! Met lutterloh de punten gezet, verbonden. Dat gaat super leuk en gemakkelijk. Geen gedoe met lijntjes van andere maten en modellen, alleen mijn eigen patroon, mijn eigen lijn, met een super pasvorm om de borst en heup. Patroon opmeten.. rug, taille, mouwlengte . Ja daar moet wat aan gebeuren. Verlengen de rug, en de mouw. De taille, figuurnaden erin en de coupenaad zat al fijn op de goede plek. YES dat is leuk!!
 
EN HET HAD RESULTAAT!!! Wat een genot. Naaien, passen... alles op de goede plek.. Wat is dit leuk!!
 
Lijkt het jou het leuk te weten wie ik ben en wat ik doe?
 
Kijk maar eens op

 https://www.lutterlohacademy.com/producten/97-basis-informatie-lutterloh