Mijn reis naar Marokko

Hoi Lieve Allemaal, 

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik op het vliegveld in Marokko, Marrakech en ga terug met een repatrierings vlucht van Transavia. Over het hoe en waarom van deze vlucht zal ik het maar niet hebben. Ik heb best wel wat stress gehad afgelopen dagen daardoor. 

Al 2 jaar geleden mocht ik van het Maagdenhuis (Amsterdam) deze reis maken om in de plaats Ouazazate in het zuiden van Marokko aan een groep van 12 dames het patroontekensysteem van Lutterloh te laten zien en ze te leren hoe ze hiermee goede patronen kunnen maken. 

In maart 2020 stond een gepakte koffer klaar om te gaan toen de grenzen dichtgingen vanweg corona. 

Dan toch eindelijk , 10 oktober reisde ik af. Ik werd opgevangen door Astrid Lemmers van Dades-reizen. Astrid is mede bestuurslid van de associatie OXYGEN waar ik naar toe ging. Ze heeft voor mij een "thuis" geregeld bij een heel tradioneel, maar ook erg arm gezin in Ouazazate. 

Wat een liefde heb ik mogen ontvangen daar. Mama, een tweelingzus, Fatima en Zahera 38 jaar en beide analfabeet omdat ze van school werden gehaald om in het gezin te helpen waar een tweede blinde dochter werd geboren. Mina het eerste blinde kind en Jamila, de jongste van het gezin. Dan nog Latifa 25 jaar oud. Tevens nog 2 broers en 1 broer die naast ze woont. 

Een grote kamer voor mij klaargemaakt, terwijl ze zelf met zn allen in een andere kleine kamer sliepen en in de huiskamer op de grond. Nu is dat niet vreemd in Marokko, maar zelfs mama van denk ik 65 jaar ging op de grond slapen. 

Hier zijn enkele foto's van het gezin: 

De laatste foto is van mama, deze typeert precies het beeld van het ontbijt, maar ook de sfeer .. zo vriendelijk! 

Wat een voorrecht om dit te mogen meemaken en wederom besef ik hoe goed wij het hier hebben. 

Om maar even bij het gezin te blijven, Fatima en Zahera gaan deze week voor het eerst op franse les. Dit ook bij de stichting OXYGEN. Ze hebben beloofd dat wanneer ik terug kom dat ze frans met me kunnen praten. Ik ben nu al trots op ze. 2 x per week gaan ze met de taxi ( dat kost 50 cent per rit). Astrid zal dit ook verder in de gaten houden. Fatima werkt bij haar in de huishouding. Ik heb gezegd dat ik de kosten voor de taxi voor een jaar voor mijn rekening neem voor allebei. 

Tevens gaat Astrid schoenen met ze kopen. De hele familie loopt op kapotte schoenen en in hun kleding zitten allemaal gaten. 

 

Mijn vraag aan jullie is of het mogelijk is om voor de schoenen, voor alle leden van de familie,  een kleine bijdrage te doen. Goede schoenen kosten ongeveer 25 euro. Alle beetjes helpen! Ik zou dat super waarderen!

 

Jullie kunnen dat storten op de rekening die Astrid hiervoor heeft geopend (ook voor andere doelen, namelijk rugtasjes voor arme kinderen die naar de basis school gaan, met inhoud natuurlijk). Dat mag dan wel met omschrijving Project schoenen Jose. En misschien komt er genoeg geld binnen om een nieuwe wasmachine te kopen ( ongeveer 100 euro).

Hier enkele foto's van haar actie. De schooltassen worden met een ezel naar de school in de bergen gebracht. 

Nummer NL36ABNA0890293309 op naam van Stichting OXYGEN. Het is een ANBI stichting. 

 

Dan het project waarvoor ik naar Marokko ben gegaan: 

De foto's zeggen genoeg denk ik. Er waren een 3 tal dames die het direct door hadden, zij hebben dan ook de tweede week alles kunnen leren en de komende weken gaan zij de anderen helpen om het verder onder de knie te krijgen. 

Tevens zijn er 2 dames die zo gefascineerd zijn door de volle buste aanpassing, dat ze denken dat ze hiermee een eigen bedrijfje kunnen opstarten, voor vrouwen die iets meer geld hebben om op maat gemaakte kleding te vervaardigen. Veel vrouwen hebben daar een grotere buste. 

Echt leuk en met een voldaan gevoel ben ik dus op de terugreis naar Nederland. 

Tevens heb ik het Maagdenhuis gevraagd om scharen en andere hulpmiddelen om te stoffen te kunnen knippen te sturen. Mooie naaimachines hebben ze al. 

Wat fijn dat ik een paar vrouwen een positieve boost heb kunnen geven om beter zelfstandig te kunnen zijn. Eigen geld te kunnen verdienen voor een beter leven. 

 

Ik hoop nog meerdere van dit soort missies te mogen doen de komende jaren. 

Voor jullie even een kijkje in mijn leven, die in het teken staat van het lutterloh patroontekensysteem en mijn enthousiasme dit over te brengen aan anderen omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen een goed patroon kan maken met dit systeem!

 

Volgende week is er weer een midweek cursus met 4 vrouwen. Ook in 2022 zijn er weer midweken te boeken. Kijk maar eens: 

https://www.lutterlohacademy.com/workshops/92-midweek-patroontekenen-en-vakantie

Wie weet krijg je hiermee ook meer zelfvertrouwen en kan ik ook jou een positieve boost geven. 

Voor meer info mag je mij ook bellen natuurlijk. Zin om mee te gaan? Ik hoor het graag.

 

Creatieve groet, 

Jose Veldkamp

www.lutterlohacademy.com

www.patroontekenen.com